Porträtt

Jag får varje år ett antal beställningar på porträtt i olja. Porträtten målas alltid efter levande modell, på en så kallad sittning. Jag och den som ska målas av träffas, diskuterar stil, vilken miljö, klädsel och bakgrund som passar. Tillsammans hittar vi en ton, stil och detaljer i bilden som hjälper till att uttrycka personligheten. Nästa steg är att skissa, det är då jag hittar en komposition i porträttet. Därefter börjar själva målningen i olja på duk. Det kan ta flera sittningar innan porträttet är färdigt. Jag kan ta fotografier som stöd för minnet, men målar aldrig efter foton allena. Detaljarbete, bakgrunder med mera kan jag måla utan sittande modell. Val av ram gör vi i samråd med beställaren så att det passar både tavla och platsen den ska hänga i. Normalt tillkommer ramkostnad till det pris vi kommer överens om.

 

Biskop Sven-Bernhard Fast

Porträtt på Biskop Sven-Bernhard Fast
Porträtt på biskopen Sven-Bernhard Fast, oljemålning, 2018, Visby stift

Torbjörn

Porträtt på Torbjörn, oljemålning
Oljemålning 2013. Beställning av Frimurarorden i Uppsala.

Gunnar Salomonsson

Porträtt i olja beställd av Katedralskolan. Gunnar har under många år varit rektor på Katedralskolan, en gymnasieskola i Uppsala.

Ting Adolphus

Oljemålning, eget projekt. Konstnärinnan Ting Adolphus, porträtt från 2005.

Sofia Kamill

Porträtt, eget arbete.

Peter Wallensteen

Peter Wallensteen och Jekaterina Pertoft
Från avtäckningen av porträttet på professor Peter Wallensteen. Beställning från Uppsala universitet, inst för freds- och konfliktforskning, våren 2013.

Mamma

Det här porträttet målade jag ett par år innan hon dog. Mamma föddes 1929 i Stalingrad, det som nu är Volgograd. Hon firade sin 12-årsdag i en jordkällare under den tyska belägringen. När maten tog slut flydde hon och sin mormor och överlevde, men under svår svält. Ett av 50 utvalda till utställningen BP Awards […]

Ebba Burman

På reklambyrån Södra tornet kommunikation hänger en serie tavlor på personalen. Jag har gjort dom som pastischer på kända tavlor, men med modellens ansikten och vissa attribut.

Lubov

Pastell på vännen Luba som tyvärr gick bort i cancer.

Constanza Cederlund

Pastell, privat ägo.

Erik Lempert

Lagman Erik Lempert. Beställning från Tingsrätten i Uppsala län.

Självporträtt 1

Akvarell från 2005.

Rolf-Åke Winblad

Olja, beställning av frimurarlogen i Uppsala.

Petter Nordblom

Porträtt i olja.